To zawód świetnie odnajdujący się na rynku pracy. Daje wszechstronne umiejętności z zakresu branży gastronomicznej, która ma szczególne perspektywy rozwoju w naszym regionie.
Zadaniem technika żywienia i usług gastronomicznych jest organizacja i prowadzenie produkcji w zakładach gastronomicznych. Potrafi on sporządzić plan produkcji, kalkulację oraz produkcję wszystkich potraw i posiłków. Dokonuje organoleptycznej oceny jakości produktów i wyrobów gotowych, potraw i napojów pod kątem ich zgodności z przepisami kulinarnymi. Nadzoruje przestrzeganie wymogów sanitarnych oraz bhp w placówkach gastronomicznych. Organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów oraz odbiór jakościowy surowców i towarów, magazynowanie, obróbkę wstępną, obróbkę termiczną, wykończenie, dekorowanie i ekspozycję potraw. Rozlicza produkcję zakładu gastronomicznego. Obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne.
Typowymi miejscami pracy technika żywienia i organizacji usług gastronomicznych są: